Thema: 

"House of weed" 

 Bachelorproef

Gerealiseerd: 

februari - juni 2011

Tentoonstelling: 

Bureau Europa Maastricht, 

RE-action

Website: 

Bureau Europa Maastricht

De groentenroute






Project:

Waar stoppen de grenzen van interieurarchitectuur? Een interieurarchitect is een bemiddelaar tussen mens en zijn milieu, tussen gebruikers en hun dagelijkse omgeving. Groen is de toekomst, maar net dit feit vormt een problematiek binnen onze samenleving. Het is hoog tijd dat we onze aandacht hierop richten want veel jonge mensen vertrekken uit de stad omdat hier geen plaats voor is voorzien.De nieuwe gecreëerde plaats wordt een sociale beleving die bestaat uit actie en interactie. De publieke ruimte wordt heraangelegd. De kwalitatieve ruimte vereist dan ook een leefbare en groene omgeving. Het is de bedoeling exterieur en interieur op een homogene manier te verbinden, door middel van het creëren van ‘binnen-buitenplaatsen’ in het rurale Gent.

De serres die aangelegd werden, vormden ook een statement. Er is weinig tot geen plaats om te tuinieren in de stad Gent, terwijl veel mensen hier nood aan hebben. De lokale bevolking werd in dit project betrokken, aangezien het net die bevolking is die hier gratis gebruik van kon maken. Het was ook enkel door hun inzet dat het project kon slagen. Wanneer de serre gebruikt werd, vergrootte deze ook. De kleinere serre werd dan op een andere plaats gezet en zo breidde het project uit. Hoe meer deelnemers, hoe meer serres met als doel een “groentenroute” door Gent langs de verschillende serres. 

Het project evolueerde zo verder in generaties. De serres werden steeds groter en kregen alsmaar functies bij. Als het project even wordt versneld in de tijd, komen we uit op een leefbare serre. Toen kwamen de mensen uit hun woning naar een publieke plaats waar ze de mogelijkheid hadden om te tuinieren. In een verdere generatie komen de mensen uit hun woning naar een publieke plaats waar ze de mogelijkheid hebben om zich te identificeren met de omgeving. Er is een ruimte gerealiseerd waar ze naast tuinieren ook mediteren, tot rust komen. De plaats kan inspirerend werken en ze kan zelf een sociale ontmoetingsplaats worden.

Om deze generatie weer te geven, werd een prototype gebouwd. Dit bestaat uit 3 verschillende delen. In de eerste generaties werd het interieurgevoel opgewekt door de kenmerken van ruimte (actie, interactie, sociale aspect…), nu wordt interieur opgewekt door het gebruik van de serre zelf en de ervaring daarvan. Het prototype kan gebruikt worden als binnen- en buitenruimte. De serre kan op sommige plaatsen geopend worden zoals een venster, zodat het aangenaam zitten wordt, met andere woorden niet te warm. De toegang wordt verleend door een deur. Dit zijn enkele herkenbare elementen die hierin terug gebracht worden. Doordat de serre in verschillende ruimtes opgedeeld is, verkrijg je verschillende klimaten. Zo is het nog altijd mogelijk om te zaaien, planten, kweken en oogsten van groenten.

De kracht van dit project werd verkregen doordat het thema zeer actueel was (en nog steeds is) en een open karakter heeft. De groentenroute was een nieuwe ruimtelijke inplanting, geïntegreerd in het stadsmilieu.